روز جهانی صوت
انسان ها معمولا از طریق گفتار و صحبت کردن با همدیگر ارتباط برقرار می کنند و بخش مهمی از این ارتباط و گفتار به صدا و توانایی حنجره در تولید صدا بستگی دارد، بنابراین کیفیت صدا و سلامت حنجره روی بهبود ارتباطات اجتماعی و سلامت روانی تاثیر دارد. باتوجه به اینکه روز ۲۶ فروردین به عنوان روز جهانی صوت ثبت شده است، اطلاعاتی را در مورد صدا در اختیار شما قرار می دهیم.
در ابتدا به اختلالات رایج صوتی بین افراد بزرگسال و کودک می پردازیم.
در کودکان گرفتگی صدا بسیار زیاد است که با مراجعه به یک گفتاردرمانگر متخصص در حوزه صوت و یا پزشک گوش و حلق و بینی تشخیص داده می شود.
در بزرگسالان هم مشکل گرفتگی صدا دیده می شود که گاهی به شکل دردهایی در ناحیه گلو بروز میکند.
این مشکل در کاربران حرفه ای صوت مثل معلم، مداح، خواننده و … ممکن است به دلیل استفاده ی بیشتر و تخصصی تر به بی صدایی منجر شده و تشخیص هایی مثل ندول صوتی و پولیپ و… داده شود.
از علل رایج اختلالات صدا در کودکان، به فریاد زدن های بیش از حد به سبب شیطنت در حین بازی و تعامل هیجانی میشود، اشاره کرد.
از علل گرفتگی صدا در بزرگسالان علاوه بر زیاد صحبت کردن و فریاد میتوانیم به زندگی یا کارکردن در محیط های آلوده اشاره کنیم، محیط هایی که رطوبت کافی ندارند و به اصطلاح خشک هستند.
رژیم غذایی نامناسب، ریفلاکس معده در افرادی که عادات غذایی نادرست دارند و مصرف دخانیات و الکل و همچنین مشکلات روانی و عاطفی میان افراد هم می تواند باعث اختلال صدا در افراد شود.
موردی که شاید کمتر به آن توجه شود،مشکلات روانی و عاطفی میان افراد است که می تواند به اختلال صدا شود.
در افراد سالمند هم اختلالات صدا دیده می شود و علت آن می تواند پیرگوشی باشد زیرا افرادی که دچار افت شنوایی می شوند،صداهارو با شدت کمتری دریافت می کنند و به علت اینکه دریافت خوبی از میزان صدای تولید شده توسط خود را ندارند باعث می شود برای ارتباط فریاد بزند.
توصیه های عمومی در رابطه با اختلالات صوت:
- کم کردن صداهای محیطی: سعی کنید محیط زندگی کودکان را طوری مدیریت کنید که کودکان کمتر مجبور به داد زدن باشند.
- کم کردن هیجان زندگی در کودکان: دعواها ی کودکان در محیط خونه هرچقدر کمتر باشد باعث کم شدن میزان جیغ و داد می شود.
- اختلالات عاطفی:در بزرگسالان اگر اختلالات عاطفی وجود دارد درصورت نیاز باید به روانشناس یا روانپزشک مراجعه شود.اگر علت اصلی این موضوع حل نشده و صرفا صوت درمانی انجام بگیرد،قطعا این اختلال در بازه ی زمانی دیگر برمی گردد.
- رژیم غذایی: از خوردن غذاهایی که باعث رفلاکس معده می شوند ، غذاهای تند و پرادویه و چرب و مواد غذایی کافئین دار مانند چای و قهوه پرهیز شود.
- کم کردن حجم وعده غذایی و بالابردن تعداد وعده و کم کردن مصرف دخانیات از مواردی هستند که باید رعایت شود.همچنین بلافاصله بعد از غذا خوردن نخوابید.
- مراجعه به متخصص:کاربران حرفه ای صوت باید به افراد متخصص در این حوزه مراجعه کنند تا تکنیک های مناسب را یاد بگیرند.
ریحانه سوری: گفتاردرمانگر
انجمن توانیاب