توانیاب چگونه شکل گرفت؟

تا پیش از تاسیس انجمن توانیاب، مجتمع آموزشی – نیکوکاری رعد خدمات حرفه­آموزی به معلولان و جانبازان ارائه می­داد. آقای خسرو منصوریان که از سال ۷۷-۱۳۷۲ مدیر عاملی مجمتع رعد را برعهده داشتند، با ایده توانبخشی حرفه­ای اقدام به تاسیس توانیاب مشهد آموزش و ارائه خدمات تخصصی به کودکان از سالهای اولیه تولد تا نوجوانی، انجمن توانیاب را تاسیس کردند.

انجمن حمایت از کودکان و نوجوانان توانیاب به شماره ثبت ۱۱۲۰۳ به عنوان نهادی مستقل غیر دولتی، غیر انتفاعی و مردم نهاد در سال ۱۳۷۸ با اخذ مجوز رسمی از وزارت کشور فعالیت خود را آغاز کرد.

 

توانیاب کیست؟ از آنجایی که به کار بردن واژه معلول بار منفی به همراه داشت، انجمن توانیاب با ترکیب دو واژه خواستن و توانستن، توانیاب را برای افراد داری محدودیت های جسمی – حرکتی به کار گرفت.

 

توانبخشی چیست؟ توانبخشی مجموعه ای از خدمات و اقدامات هماهنگ پزشکی، آموزشی، حرفه ای و اجتماعی که برای بازتوانی فرد معلول و ارتقای سطح کارایی او به بالاترین حد ممکن به منظور دستیابی به زندگی مستقل در جامعه عرضه می گردد. ولی به تدریج در توانبخشی به این واقعیت توجه شد، که فراسوی شرایط جسمی یا روانی که مانع کارایی فرد ناتوان می شود، نیازها و توانایی های دیگری نهفته است؛ اخیرا علاوه بر شخص ناتوان به محیط اجتماعی زندگی شخص ناتوان نیز توجه زیادی می شود؛ زیرا محیط اجتماعی تا حد زیادی تعیین کننده عواقب ناتوانی است.

 

اهداف ما چیست؟

توانیاب سه هدف بنیادین را برای کمک به کودکان و نوجوانان معلول جسمی- حرکتی از بدو تولد تا ۱۶ سالگی دنبال میکند.

۱-پیشگیری ثانویه: اقداماتی است که از گسترش اختلال پس از وقوع جلوگیری می­کند.

۲-توانبخشی: فرایندی است هدفدار که افراد دارای معلولیت را قادر می­سازد و در بهترین شرایط، حداکثر توانایی خود را بازیابند و یا ارتقا بخشند.

۳-برابری فرصت­ها: به فرایندی اطلاق میشود که از طریق آن نظام کلی جامعه و امکانات آن در دسترس تمام افراد دارای معلولیت به ویژه کودکان قرار می­گیرد.

فعالیت­ها:

۱-توانبخشی ۱۰۰درصد رایگان کودکان توانیاب

۲-توانمندسازی مادران

۳-استعدادپروری

۴-خدمات حمایتی

۵-غربالگری و مشاوره آنلاین

۶-برگزاری کارگاه­های آموزشی

 

رویکرد توانیاب:

رویکرد حمایتی: طراحی سیستمی که دسترسی به امکانات رفاهی، خدماتی و مددکاری را برای این افراد افزایش دهد.

رویکرد اجرایی: راه­اندازی مراکز فنی- حرف­های و توانبخشی در سطوح محلی و ملی

رویکرد آموزشی: آموزش در سطوح مختلف جامعه، خانواده و فرد برای تغییر نگرش منفی نسبت به این افراد، ایجاد زمینه مشارکت، اعتماد به نفس و رفع تبعیض­های موجود اعم از سنتی، قانونی و آموزش حقوق بشر، حقوق شهروندی و مهارت­های زندگی.

رویکرد حقوقی: تلاش در جهت اجرایی شدن قوانین، ارائه نظر کارشناسی جهت تغییر یا افزدون قوانین مورد نیاز